13.8.11

Aynaya Bakmalı İnsan

 Çevrenize karşı ne tarz eleştiriler yöneltirsiniz? Yanlışları vurgulayan olumsuz eleştiriler mi; marifeti artıran, iltifata dayalı, olumlu eleştiriler mi? Doğru ve güzel davranışlardan duyduğumuz memnuniyeti karşımızdakine takdir sözlerimizle hissettirmediğimizde, o kişi bu davranışı daha az yapmaya başlar.Takdir ve onay sözlerimizi sunduğumuzda ise bu davranışı sahiplenir ve devam ettirmek ister.Çünkü hepimiz onaylanmak isteriz.Onaylanmadığımız yerde fazla durmayız.
 Diğer taraftan, bir insanı yeri geldikçe eleştirirseniz, belki de istemediğiniz tutumları bırakmasını sağlayabilirsiniz.Ama zorla istediğiniz gibi bir kişilik yaratamazsınız.Sadece kendinizi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.Bu değişimde belki çevrenizin de etkisi olacaktır.İşte çevrenizdekiler de değişirken belki sizin etkinizde kalabilir.Bu nedenle karşımızdaki insanın bizi rahatsız eden tutumlarını kırıcı sözler yerine yapıcı bir tavır takınarak kendisine anlatmalıyız.Çünkü tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
 Bu arada kendinize de karşınızdaki insanın gözüyle bakmayı ihmal etmeyin.O sizi eleştirirse, siz de onu dinlemelisiniz.Aksi takdirde ilişkiler bir çıkmaza dönüşebiliyor.Bu durum toplumsal yaşamın merkezinde bulunan ailede de kendini en etkili şekilde hissettiriyor.Eşine ve çocuklarına karşı daha olumlu tutum sergileyenler kazançlı çıkıyor.Onları eleştirip kendince "adam etmeye" , "nitelikli insan sınıfına sokmaya" çabalayanların ise eli boş kalıyor.




Hiç yorum yok: